Säkerheten på synagogor ska stärkas | Expo.se

Säkerheten på synagogor ska stärkas

Publicerad 2011-09-07 13:49

Regeringen avsätter fyra miljoner kronor i sin kommande budget för att öka säkerheten och minska utsattheten för den judiska minoriteten i Sverige.

Det var när en rapportör från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE, besökte Sverige förra året som regeringen uppmanades att vidta insatser mot antisemitism, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beloppet är en engångssumma som kommer att delas ut till de judiska församlingarna i syfte att öka säkerheten vid synagogorna.

Integrationsminister Erik Ullenhag skriver i ett i pressmeddelandet:
”Antisemitiska yttringar och annat negativt bemötande som grundar sig på rasistiska föreställningar är aldrig acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Om de judiska församlingarna inte vidtar extra säkerhetsåtgärder finns det människor som inte vågar besöka synagogor i Sverige.”

Enligt regeringen visar undersökningar att toleransen ökar i samhället, men att antisemitiska åsikter inte minskar i samma omfattning. Den judiska minoriteten utsätts fortfarande för trakasserier och hatbrott och det gäller även trakasserier mot judiska barn. En del judar i Sverige undviker av rädsla att öppet visar att de tillhör en judisk minoritet, menar Erik Ullenhag.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons