Säkerheten på synagogor ska stärkas

Publicerad 2011-09-07 13:49

Regeringen avsätter fyra miljoner kronor i sin kommande budget för att öka säkerheten och minska utsattheten för den judiska minoriteten i Sverige.

Det var när en rapportör från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE, besökte Sverige förra året som regeringen uppmanades att vidta insatser mot antisemitism, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beloppet är en engångssumma som kommer att delas ut till de judiska församlingarna i syfte att öka säkerheten vid synagogorna.

Integrationsminister Erik Ullenhag skriver i ett i pressmeddelandet:
”Antisemitiska yttringar och annat negativt bemötande som grundar sig på rasistiska föreställningar är aldrig acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Om de judiska församlingarna inte vidtar extra säkerhetsåtgärder finns det människor som inte vågar besöka synagogor i Sverige.”

Enligt regeringen visar undersökningar att toleransen ökar i samhället, men att antisemitiska åsikter inte minskar i samma omfattning. Den judiska minoriteten utsätts fortfarande för trakasserier och hatbrott och det gäller även trakasserier mot judiska barn. En del judar i Sverige undviker av rädsla att öppet visar att de tillhör en judisk minoritet, menar Erik Ullenhag.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.