SD kritiska till riksdagsceremoni i kyrka | Expo.se

SD kritiska till riksdagsceremoni i kyrka

Publicerad 2011-09-15 19:17

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är missnöjd över att en imam och en rabbin fick tala i Storkyrkan. Foto: Expo

På torsdagen öppnades riksdagen. Inför öppningsceremonin skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en debattartikel där han var kritisk till att en rabbin och en imam fick delta i gudstjänsten.

Trots sitt missnöje var Jimmie Åkesson på plats i Storkyrkan i Stockholm och som förra året var han klädd i folkdräkt. I gårdagens debattartikel i Svenska dagbladet var Åkesson negativ till att en imam och en rabbin tilläts, inför riksdagens öppnande, tala på gudstjänsten i Storkyrkan.

”Jag kan inte tolka tilltaget som något annat än att man känner ett behov av att ta vara på varje tillfälle för att manifestera den mångkulturalistiska samhällsordning som sju av riksdagens åtta partier så okritiskt hyllar.” skrev han.

Han menar i sin artikel att inbjudan till imamen och rabbinen bryter ner traditionen och att den som flera andra traditioner är utsatta för ”politisering, självförakt och splittringspolitik”.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth håller med sin partiledare.

– Mångkulturen nästlas in varje liten detalj, säger han till Expo.se.

Även Sverigedemokraternas vice partiordförande, Jonas Åkerlund är kritisk. Han jämställde imamen som talade i Storkyrkan med den somaliska imam som gjorde ett uttalande om att muslimer har rätt att döda konvertiter. På frågan om han tror att alla imamer vill döda konvertiter svarade Åkerlund.

– Han är väl lika uppriktig som imamen i storkyrkan. Det är hemskt att imamer i Sverige hotar de som konverterar.

Riksdagen öppnades av kungen som gav en uppmaning till riksdagsledamöterna med anledning av terrordådet i Norge.

– Det öppna demokratiska samhällets svar måste vara att hat och terror möts med mer öppenhet och mer demokrati. Vi måste fortsätta argumentera för tolerans och frihet, sa kungen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons