SD-politiker utesluts

Publicerad 2011-09-20 14:41

Stig-Erik Werner i samband med att Försvarskåren Sveriges Självförsvar i maj anordnande en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg.

Sverigedemokraten Stig-Erik Werner som sitter som ersättare för partiet i Tidaholms kommunfullmäktige utesluts ur partiet. Trots uteslutningen tänker han behålla sitt uppdrag i fullmäktige.

Det är tidningen Skaraborgsbygden som rapporterat om att Sverigedemokraterna har uteslutit Stig-Erik Werner. Werner säger till Expo.se att han inte accepterar grunderna för uteslutningen och därför kommer att sitta kvar i fullmäktige.

– Jag sitter kvar som vanligt. Nu tänker jag vara jättejobbig. De lyssnar inte på mig, varför ska jag då lyssna på dem? Det är egentligen inte fullmäktige som jag vägrar att hoppa av, utan det är SD jag vägrar att lämna, säger Werner.

Werner uppger själv att det är hans deltagande i högerextrema Försvarskåren Sveriges självförsvar, FSS, som ligger bakom beslutet. Bland annat deltog Werner på en antimuslimsk protest som organisationen arrangerade tidigare i år i Göteborg. Werner säger att han under en kort period var med i FSS men menar att han lämnade den när det stod klart vilka som låg bakom.
– Jag har försökt förklara det för Sverigedemokraterna. Men det gick absolut inte in. De säger bara ”ut med dig”, ingenting om varför.

Hanna Wigh, distriktsordförande för Sverigedemokraterna, säger att hon inte kan berätta så mycket eftersom det rör sig om ett personärende. Hon säger dock att Werner fått ge sin syn på saken och att ärendet är väl utrett. På frågan om uteslutningen har att göra med att Werner varit aktiv i FSS svarar hon att det är ett av motiven till deras beslut.
– Vi har kommit fram till att han inte delar vår ideologi och att han inte representerat oss, säger Hanna Wigh.

Werner är partiets enda ersättare i Tidaholms kommunfullmäktige. Det innebär att han kommer att kallas in om den ordinarie ledamoten är frånvarande. Wigh tror inte att det kommer att leda till några större problem för partiet.
– Jag tycker att det är beklagligt, men det är hans val. Jag tror inte att det kommer att påverka vår representation i Tidaholm.

Werner är även drivande i organisationen Nationalkåren, som består av avhoppande aktivister från FSS.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här