SDU-företrädare deltog i nazistdemonstration | Expo.se

SDU-företrädare deltog i nazistdemonstration

Publicerad 2011-09-06 16:49

Roberth Vahlgren deltar i en nazistisk förstamajdemonstration i Helsingborg 2010, drygt två månader senare är han fanbärare i SDU:s demonstration i samma stad. Foto: Expo, Kenny Hjälte/Expo

Distriktssekreteraren för Sverigedemokratisk Ungdom Syd, Roberth Vahlgren, har en bakgrund i nazistorganisationen Blood and Honour och är dömd för bland annat hets mot folkgrupp. Så sent som i förra året deltog han på en nazistdemonstration.

Distriktssekreteraren för Sverigedemokratisk Ungdom Syd, Roberth Vahlgren, har en bakgrund i nazistorganisationen Blood and Honour och är dömd för bland annat hets mot folkgrupp. Så sent som i förra året deltog han på en nazistdemonstration.

På gruppfoton från 2004 som Expo har tagit del av poserar Roberth Vahlgren med Blood and Honour i Växjö. Samma år fälldes han för bland hets mot folkgrupp. Enligt domen bar han ett halsband med ett hakkors, han fälldes även för att ha en tårgassprej. Han är också dömd för ett antal andra brott, bland annat för misshandel. Nu säger Vahlgren till Expo att han lämnat det livet bakom sig.
- Jag hade en period från det jag var 15 tills jag var 18 när jag hade ett sådant umgänge. Det är sådant jag tar avstånd från nu när jag äldre, säger han.

På sin Facebook-profil skriver Vahlgren att han deltog på det högerextrema partiet Nationaldemokraternas torgmöte i Landskrona 2010. Han beskriver deltagandet som ”väldigt spännande”. Roberth Vahlgren säger att han tar avstånd från Nationaldemokraterna.
- Jag stod bland åhörarna och lyssnade, jag deltog inte själv. Jag lyssnade på vad de hade att säga om Sverigedemokraterna.

Roberth Vahlgren gick även i ett demonstrationståg som anordnats av flera nazistorganisationer den första maj i Helsingborg 2010. I demonstrationståget deltog representanter för Svenskarnas parti, Fria Nationalister och det högerextrema Nordisk Ungdom. Vahlgren hävdar att han flyttat till Helsingborg för tre år sedan och sökte efter ett parti att vara aktiv i.
- Det ser nog väldigt konstigt ut, men det är något jag tar avstånd från idag. Jag var där för att ta reda på vilka som fanns representerade och vilka som kunde passa mig. Men den världsbild som de har av samhället är absolut inte den som jag har, säger Roberth Vahlgren.

Han menar även att han var tvungen att gå i tåget av säkerhetsskäl, då de samlats många motdemonstranter.
- Dialogpolisen ville att vi som var mot dessa skulle gå i tåget av säkerhetsskäl, jag var intresserad av talen och de hölls en kilometer ifrån samlingsplatsen. Det var strax efter demonstrationen jag gick med i SDU.

Drygt två månader efter förstamajdemonstrationen deltog Roberth Vahlgren som fanbärare på en SDU-demonstration mot islam i Helsingborg. I SDU är han nu kontaktperson för flera demonstrationer som anordnas av SDU-syd. Han ansökte om demonstrationstillståndet inför förbundets torgmöte mot ”vänsterextremt våld” i augusti i år, där han också höll ett tal. Han har även ansökt om demonstrationstillståndet för den demonstration som ungdomsförbundet tänker hålla i Malmö i oktober.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons