Siv Jensen står fast vid sin retorik | Expo.se

Annons

Siv Jensen står fast vid sin retorik

Publicerad 2011-09-10 14:08

Fremskrittspartiet ledare Siv Jensen ser ingen anledning att förändra partiets retorik.

Expo var på plats på när Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensens valspurtade inför kommunvalet på måndag. Efter ett valtal sa hon att hon står fast vid partiets gamla retorik kring Islam.

I ett köpcentrum i Strömmen som ligger nära Lilleström höll Siv Jensen ett valtal på fredagen. Efter Anders Behring Breiviks terrordåd sa hon att hon vill förändra partiets retorik mot Islam. Det är någonting som hon nu slår ifrån sig.
– Jag sa att det var klokt för alla politiker att ta ett steg tillbaka och tänka igenom saker, det tror jag att alla har gjort. Jag har konstaterat att vi har all anledning att vara stolta. Jag kan inte se att jag någonsin sagt någonting som varit fel eller diskriminerande. Jag har pekat på de utmaningar som det norska samhället står inför, säger Siv Jensen till Expo.se efter sitt valtal.

Hon menar att ”islamiseringen” är en utmaning för hela västvärlden och att den handlar om att några skapat en skrämmande politisk ideologi med förtryck, våld och hot som följd.
– Några försöker importera en kultur till vårt land som vi inte vill ha. Det är fler än jag som pratar om detta och det är en debatt vi måste våga ta.

Siv Jensen ger ett exempel på ”smygislamiseringen” som hon kallar det:
– Några menar att man ska ha rätt att använda kvinnoförtryckande klädsel och de påstår att det har med deras deras religion att göra. Men det har med deras kultur att göra. Vi ska inte acceptera det, även om vissa menar att det ska vara så i Norge, säger hon.

En valarbetare på plats för FrP, Frank Finstad, säger till Expo att Siv Jensen gjorde ett misstag när hon gick ut med att partiets retorik borde tonas ner.
– Det är nonsens, säger han

Han menar dock att Norge i dagsläget inte har något problem med den så kallade ”islamiseringen”:
– Men det pågår en del smygislamisering och om 100 år kan det bli läskigt, säger Finstad

Siv Jensens tal handlade främst om FrP:s motstånd mot egendomsskatten, om äldreomsorgen och skolfrågor. Hon kom även in på integrationen genom att återge en historia om sin gammelmormor. Hon ska ha kämpat för kvinnors rösträtt och kvinnors rätt att ha på sig byxor istället för kjol.
– Jag och Fremskrittspartiet gör mycket av det samma, vi utmanar nutidens etablerade sanningar.
– Vi menar att det är möjligt att förändra integrationspolitiken. Alla i Norge ska ha samma rätt som mig att säga sin åsikt och gifta sig med vem de vill. Det är ett faktum att alla inte har det i Norge 2011, sa hon.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons