Tillbakagång för FrP i norska lokalval

Publicerad 2011-09-13 08:11

Fremskrittspartiet gjorde ett katastrofval och tappade en stor andel av sitt sitt stöd i det norska lokalvalet. Foto: Daniel Vergara/Expo

Fremskrittspartiet gjorde ett katastrofval och gick tillbaka i nästan alla kommuner. Partiet backade med drygt sex procentenheter till elva procent. Valets stora vinnare blev konservativa Höyre.

Kommunvalen i Norge skedde i efterdyningen av Anders Breiviks terrordåd den 22 juli. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som anklagats för att ha hållit sig med en hårdför retorik mot invandrare, förlorade i stöd. Retorikdebatten kan vara en förklaring till partiets tillbakagång. Men fler orsaker har nämnts. Valforskaren Anders Todal Jensen menar till exempel att olika typer av personskandaler som partiets drabbats av kan ha påverkat väljarna.

Valet vinnare blev Höyre med en uppgång på över nio procentenheter till drygt 28 procent . Även Arbeiderpartiet gick framåt, men mer blygsamt. Partiet fick 31,7 procent, en uppgång med drygt 2 procentenheter. Regeringespartiet Sosialistisk venstrepartis gjorde ett så pass dåligt val att partiledare Kristin Halvorse meddelade att hon kommer att lämna sin post våren 2012, rapporterar Expressen.

Valresultatet är en prognos från måndagskvällen när 80 procent av rösterna var räknade.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!