Tyskland förbjuder nazistorganisation

Publicerad 2011-09-22 10:39

Det tyska inrikesministeriet har förbjudit nazistorganisationen, Hjälporganisationen för nationella politiska fångar och deras anhöriga (HNG). De tyska myndigheterna menar att gruppen är ett hot mot samhället och att den bryter mot landets konstitution.

HNG består av omkring 600 medlemmar och anses vara Tysklands största nazistorganisation. Den verkar som en supportgrupp för högerextrema fångar. Tysklands inrikesminister, Hans-Peter Friedrich, har varit en drivande kraft för att förbjuda organisationen.
- Det är inte längre acceptabelt att högerextremister som sitter fängslade får stöd av HNG i sina aggressiva hållningar mot vårt fria demokratiska samhälle, sa han i ett uttalande, enligt Deutsche Welle.

Friedrich säger vidare:
- Genom att förkasta den demokratiska rättsstaten och glorifiera nationalsocialismen försöker HNG att behålla högerextrema rasister i en kriminell miljö.

Förbudet kom efter en serie räder i Tysklands västliga delstater där polisen beslagtagit material från ledande personer inom HNG.

På senare tid har flera högerextrema grupper i Tyskland förbjudits i samband med landets satsning på att bekämpa extremism.

HNG bildades 1979 och leds av Ursula Müller.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.