Antalet anmälda hatbrott minskar i Finland

Publicerad 2011-10-31 09:31

Antalet hatbrott minskar i Finland. Det visar en sammanställning över de hatbrott som kommit polisen till känna, rapporterar Helsingin Sanomat.

Enligt en rapport som sammanställts av polisen minskade antalet anmälda hatbrott med 20 procent under perioden januari till september, jämfört med samma period föregående år. Siffrorna anses dock vara osäkra. Enligt Jennu Niema, utredare på polisen, så är det bara en liten andel av de faktiska brotten som kommer till polisens kännedom.

Rapporten visar att i nio av tio fall hade de anmälda hatbrotten rasistiska motiv. I över 80 procent av fallen tillhörde förövaren majoritetsbefolkningen och offret en minoritet. Somalier, turkar och irakier tillhörde de mest utsatta.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här