Bråk mellan SD-politiker inför möte | Expo.se

Bråk mellan SD-politiker inför möte

Publicerad 2011-10-04 16:41

Sverigedemokraternas regionråd i Skåne, Jens Leandersson (på bilden), krävde partidistriktets ordförande, Mikael Eskilanderssons avång ifrån tillväxtnämnden. Han ska även ha slagit till Eskilandersson. Foto Expo.

Inför regionfullmäktigemötet i Skåne förra veckan uppstod ett bråk mellan två Sverigedemokrater. Jens Leandersson som är regionråd i Skåne rök ihop med och ska ha slagit till ordföranden i partidistriktet Syd, Mikael Eskilandersson. Leandersson förnekar att han slagits.

Det var i tisdags som de båda Sverigedemokraterna rök ihop enligt en källa med god insyn i partiet. Under en längre tid har det varit infekterat inom Sverigedemokraternas Syd-distrikt. Innan Mikael Eskilandersson blev ordförande i distriktet 2011 så hade Jens Leandersson hans post. Maktskiftet har lett till en konfliktfylld stämning.

Inför tisdagens regionfullmäktigemöte i Skåne ifrågasatte Leandersson Mikael Eskilandersson som han menar borde ha avsagt sig sin plats i tillväxtnämnden. I samband med ett gräl som uppstod vid konfrontationen ska Leandersson enligt källan slagit till Eskilandersson i ansiktet. Det förnekar dock Leandersson att han ska ha gjort.

Enligt källan så slog Leandersson till Eskilandersson efter att han bett honom att avsäga sig sina uppdrag.

– Jens slog till honom med en örfil, rakt i ansiktet.

Källan berättar att Sverigedemokraternas partisekreterare, Björn Söder, informerats. Han ska ha skickat Håkan Borg från partiet i Botkyrka och Bengt Malmberg från partiet i Lund för att medla i konflikten.

Mikael Eskilandersson vill inte kommentera händelsen alls.

– Ingen kommentar, det är allt jag har att säga, säger han.

Leandersson å sin sida menar att personer sprider rykten om honom som inte stämmer.

– Det har jag inte gjort, det sprids så mycket rykten så jag vet knappt vad jag ska ta mig till. Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna detta. Det enda som har hänt är att när jag bad honom att avsäga sig sin plats så vägrade han det, för övrigt har jag ingenting att kommentera, säger han till expo.se

Jens Leandersson beskriver också ett distrikt med interna problem.

– Det har varit jättemycket konflikter i Syd, säger han.

Vad osämjan rör sig om säger Leandersson att han vill hålla internt. Han säger dock att det handlar om djupgående konflikter.

Tidigare har Expo rapporterat att det fanns ett missnöje mot Jens Leandersson när han var distriktsordförande. Partitoppen ville göra sig av med honom som ordförande. Björn Söder krävde att distriktet skulle genomgå en internrevision. Revisorn Alf Grenhagen riktade stark kritik mot Leandersson och konstaterade i revisionsrapporten för verksamhetsåret 2009 att ordföranden saknar den ”administrativa kompetens och erfarenhet” som krävs för att leda SD-Syd. Leandersson kallade kritiken ett medel i ett ”maktspel” mot honom.

Expo.se har sökt Bengt Malmberg och Håkan Borg för en kommentar utan nå dem.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons