Dom står fast mot EDL:s ledare | Expo.se

Dom står fast mot EDL:s ledare

Publicerad 2011-10-17 11:26

Domen mot EDL-ledaren Stephen Lennon innebär bland annat att han inte får besöka fotbollsmatcher under de kommande tre åren. Foto: PFP

Stephen Lennon, grundaren av den högerextrema organisationen English Defence League, EDL, fick inte igenom sitt överklagande i rätten efter att ha dömts för att ha inlett ett bråk mellan fotbollssupportrar.

Innan en fotbollsmatch den 24 augusti 2010 ska Newport County-supportrar lämnat en pub samtidigt som ett femtiotal Luton Towns-anhängare närmade sig. De två grupperna drabbade samman. EDL grundaren stod i fronten för Luton Towns supportrar och ska med gester och ord provocerat fram bråket, skriver den engelska nyhetsbyrån BBC.

Enligt rätten ska Lennon ha skrikit ”EDL” under bråket, något han förnekade. Samtidigt erkände Lennon att han skrek förolämpande ord om Wales, platsen där Newport County-klubben kommer ifrån.

Lennon dömdes i juli till tolv månader social rehabilitering, ett tråårigt förbud att besöka fotbollsmatcher samt 150 timmars samhällstjänst. En dom som nu alltså står fast.

Lennon riskerar även att dömas för att ha ”skallat” en EDL-anhängare i Blackburn tidigare i år. Dom i det fallet meddelas i november.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons