Flydde från kriget till tryggheten

Publicerad 2011-10-17 15:58

Mohammad Aden flydde till Sverige från kriget i Somalia. Här återförenades han med sin fru och sina barn. Foto Privat.

Mohammad Aden kom till Sverige från Somalia. ”Jag kom för säkerhet” säger han. Idag bor han med sin fru och sina två barn i Fagersta. Men vägen hit var inte enkel.

Mohammad berättar om otryggheten som han kände i Somalia. Om ett land utan några fungerande myndigheter eller någon fungerande regering. Redan som barn på väg till skolan infann sig rädslan för vad som skulle kunna hända.

– När man gick ut på morgonen visste man inte om en bomb skulle explodera, säger han.

I Somalia gick han i skolan och läste på gymnasiet. Efter gymnasiet flyttade han till Etiopien, där gifte han sig och läste tre år på högskolan. Från Etiopien tog hans gravida fru sig till Sverige där hennes mamma redan befann sig.

Mohammad återvände till Somalia. År 2008 flydde han från kriget till Sverige och till sin fru och det nyfödda barnet.

– Det är inte lätt att komma hit. Vi har flytt, det är därför vi kommit. I Somalia är det krig. Alla som jag känner önskar att Somalia var fritt och tryggt, berättar han.

Väl i Sverige bodde Mohammad hos en vän i Rinkeby som hjälpte honom det första året. Hans fru bodde hos sin familj. För Mohammad var allting nytt. För honom var det svenska språket nyckeln in i samhället. Han kände också att han behövde lära sig förstå hur samhället fungerar. Utbildningen som erbjöds honom kändes inte tillräcklig så han började studera på egen hand.

– Jag gick till biblioteket måndag till fredag, åtta timmer per dag. Där läste jag böcker både om språket och samhället . Jag kände att det var viktigt att jag använde tiden, för tiden väntar inte, den går.

Efter ett år i Sverige fick Mohammads ansökan om uppehållstillstånd i Sverige avslag från Migrationsverket. De väntade då deras andra barn. Mohammad överklagade Migrationsverkets beslut. Denna gång fick han rätt, hans fru och barn bor i Sverige – Mohammad fick uppehållstillstånd som anhörighetsinvandrare.

Rinkeby kändes inte som rätt plats för Mohammad. Han ville till en mindre stad där det var lättare att komma in i samhället. Han flyttade till Fagersta för två år sedan där hans fru och barn redan bodde. De flyttade ihop till en gemensam lägenhet.

I Fagersta fick han anställning hos folkhälsobyrån som informatör om samhällsorientering. För ett år sedan fick han en ny anställning och jobbar nu som stödpersonal för ensamkommande flyktingbarn.

Han föreläser även på fritiden om det svenska samhället i den Somaliska föreningen Fagersta.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här