FN oroas över hat mot romer i Bulgarien | Expo.se

FN oroas över hat mot romer i Bulgarien

Publicerad 2011-10-05 17:41

FN är oroas över romernas situation i Bulgarien. På tisdagen uppmanade FN politiker att föra en hårdare linje mot de anti-romska protesterna i landet.

Rupert Colville, FN:s talesman för mänskliga rättigheter, säger att Bulgariens politiska ledare måste ta starkt avstånd från hatiska uttalanden mot romer och att polisen måste fortsätta föra ett aktivt arbete för att skydda romska kvarter från hot och skadegörelser, rapporterar Sofia News Agency.

– Vi är mycket oroliga över de anti-romska demonstrationerna som har varit i Bulgarien sedan den 23 september, säger Colville.

Demonstrationerna triggades igång när en man blev överkörd och dödad av en romsk man i staden Katunitsa den 23 september. Efter det har anti-romska protesterna spridit sig.

– Det är oacceptabelt att en hel grupp bestraffas kollektivt för ett brott utfört av en enskild, säger Colville.

FN betonar de att hatiska utspelen mot romer är mycket oroväckande. Nio procent av befolkningen i Bulgarien är romer. De flesta av dem bor i områden med hög fattigdom, arbetslöshet och utbildningsnivån är låg.

Enligt experter finns det ett allmänt missnöje mot korruption, ökade klyftor mellan fattiga och rika samt ett ineffektivt rättsväsende. Experterna menar att det är därför bulgarer vänder sig emot romska och turkiska minoriteter.

Även i Tjeckien och Ungern förekommer anti-romska protester. Många romer är oroliga för deras barn och deras egen säkerhet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons