Högerextrem rörelse brände flagga i protest

Publicerad 2011-10-20 13:26

Medlemmar från den serbiska, högerextrema Naši-rörelsen har satt eld på en Bosnien-Hercegovina-flagga som protest mot att den kände bosniska musikern Dino Merlin ska hålla en konsert i Belgrad.

Naši-rörelsen menar att Dino Merlin de senaste 20 åren har spridit hat mot serber, varit involverad i islamistisk propaganda och att han främjade paramilitära muslimska enheter under kriget i Bosnien, rapporterar den Serbiska nyhetssidan B92.

Flaggan brändes vid en vägg där den Haag-åtalade Ratko Mladic är porträtterad med graffiti.

Anledningen till att Naši-rörelsen brände flaggan bredvid Mladics porträtt var att den anser att ”hjältar”, som försvarade sitt folk mot islamiska fanatiker, förföljdes, arresterades och utlämnades till Haag-domstolen, samtidigt som sådana som Merlin får uppmärksamhet i media.

Den före detta bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic var en av Europas mest eftersökta män efter kriget i Bosnien. Han greps den 26 maj i år. Han står bland annat åtalad för folkmordet i samband med massakern i Srebrenica 1995 och krigsbrott för belägringen av Sarajevo 1992.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.