Kontroversiell tjeckisk politiker lämnar sin post

Publicerad 2011-10-19 14:15

Den kontroversielle statstjänstemannen i Tjeckien, Ladislav Bátora, som tidigare i år nästan upplöste den borgliga koalitionsregeringen med sina uttalanden och högerextrema kopplingar lämnar sin post.

Bátora meddelade i fredags beslutet att han lämnar sitt uppdrag hos utbildningsministern, skriver Ceskapozice.cz

I augusti befann sig Batóra i centrum för en regeringskris. Det som utlöste kristen var att Batóra, på Facebook beskrev utrikesministern och partiledaren för TOP 09, Karel Schwarzenberg, som en ”tragisk gammal gubbe”. Batóra gick även till angrepp mot den amerikanska ambassaden i Prag för att de stöttat den första HBT-festivalen som genomförts i staden.

Händelserna fick flera ministrar från TOP 09 att bojkotta ett kabinettsmöte och varna för att regeringen kunde kollapsa om inte ”Batóraproblemet” löstes. Lösningen blev att placera Batóra i en mindre framträdande position på utbildningsministeriet.

Tidigare har Batóra representerat det högerextrema Nationalistpartiet och deltagit i seminarium som det ultra-nationalistiska Patriotisk front anordnat.

I dagsläget är Batóra aktiv i den EU- och eurokritiska grupperingen ”Tillit, objektivitet, frihet och tradition”. Han har även antytt att han vill försöka bilda ett nytt parti grundat på grupperingen.

På presskonferensen där Batóra meddelade sin avgång sade han:

– De som natt och dag det senaste året önskat och krävt att jag ska lämna, kan nu börja fira. Jag önskar dem ett bra och högljutt firande, sade han samtidigt som han bad sina anhängare om ursäkt för att han lämnar.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här