Kvinnor i heltäckande slöja avvisades från rättssal | Expo.se

Kvinnor i heltäckande slöja avvisades från rättssal

Publicerad 2011-10-28 16:23

Vid en häktningsförhandling i Göteborgs tingsrätt på fredagen tilläts inte tre kvinnor i heltäckande slöja närvara som åhörare. Paul Lappalainen hos diskrimineringsombudsmannen, DO, tycker att avvisningen är märklig.

Vid häktningsförhandlingen i Göteborg som behandlade en man misstänkt för förberedelse till mord, avvisades tre kvinnor i heltäckande slöjor av vakten som hänvisade till maskeringsförbudet.

– Jag ansvarar för ordningen i rättssalen, och anser inte att jag kan göra det om jag inte ser åhörarnas ansikten, sa chefsrådmannen Stefan Wikmark till TV4- nyheterna.

Paul Lappalainen som är seniorexpert hos DO säger till Expo.se att han har svårt att tro att det är tillåtet att avvisa kvinnor i slöja från rättssalar enbart på grund av deras klädsel. Han tycker att det här fallet skulle vara intressant för DO.

– Det skulle vara ett sådant fall som skulle vara intressant om det anmäls till DO. Det är bra om frågan om diskrimineringen i detta utreds, säger han.

Men Lappalainen menar att behandlingen av de tre kvinnorna sträcker sig utöver DO. Enligt honom är det också en fråga om hur vi ser på rättssystemet och offentligheten.

– Det här kan lika gärna anmälas till justitieombudsmannen. Så vitt jag vet är rättegångar i Sverige i allmänhet offentliga och det är inte olagligt att bära heltäckande klädsel, säger han.

När det gäller maskeringsförbudet som vakten hänvisade till för att stänga ute kvinnorna så har Lappalainen svårt att se hur den regeln ens kan appliceras i domstolar. Det är ett förbud som kan användas vid demonstrationer säger han.

I lagen om maskeringsförbudet står det: ”Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl”.

– Jag ser alltid allvarligt på när människor behandlas sämre på grund av sin religion, kön eller etnicitet i synnerhet i sådana här sammanhang, säger Lappalainen.

Domstolsverket skriver i ett mejl till Expo.se att det inte finns några regler som styr klädseln i rättssalen.

Expo.se har sökt Stefan Wikmark för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons