Manifestation för offren i Norge - utan SD | Expo.se

Manifestation för offren i Norge - utan SD

Publicerad 2011-10-27 15:17

På söndag arrangerar Socialdemokraterna i Alingsås ett fackeltåg för att minnas terrordåden i Oslo och Utöya. De manifesterar för kulturell mångfald. Sverigedemokraterna kommer inte delta på grund av säkerhetsrisken.

Pelle Björkman, Socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Alingsås, tog initiativet till manifestationen.

– Vi har en internationell grupp i Socialdemokraterna i Alingsås. Så jag kom men förslaget att vi på något sätt måste markera vart vi står i frågan och vad som utlöste det här i Oslo, nämligen motståndet mot mångkulturen, säger Pelle Björkman till Expo.se.

Socialdemokraterna bjöd in alla partier i fullmäktige att delta i manifestationen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som tackade nej. Skälet partiet uppgav var att de inte kunde ställa sig bakom begreppet kulturell mångfald. Till Expo.se säger Ulf Laurin, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Alingsås, att det även fanns fler skäl till att de tackade nej.

– Det var för säkerheten. För här i Alingsås så skulle de inte upprätthålla säkerheten i fackeltågen och det är ju många som är emot Sverigedemokraterna, säger Ulf Laurin och fortsätter:

– Vi vet ju inte vad det är för vindjärn ute, för det finns ju sådana, säger han.

Björkman ser inget problem i att Sverigedemokraterna inte deltar och menar att det snarare vore hyckleri om partiet deltog.

– Det är ingen av oss som kommer gråta för att de inte är med, säger Björkman.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons