Manifestation för offren i Norge - utan SD

Publicerad 2011-10-27 15:17

På söndag arrangerar Socialdemokraterna i Alingsås ett fackeltåg för att minnas terrordåden i Oslo och Utöya. De manifesterar för kulturell mångfald. Sverigedemokraterna kommer inte delta på grund av säkerhetsrisken.

Pelle Björkman, Socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Alingsås, tog initiativet till manifestationen.

– Vi har en internationell grupp i Socialdemokraterna i Alingsås. Så jag kom men förslaget att vi på något sätt måste markera vart vi står i frågan och vad som utlöste det här i Oslo, nämligen motståndet mot mångkulturen, säger Pelle Björkman till Expo.se.

Socialdemokraterna bjöd in alla partier i fullmäktige att delta i manifestationen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som tackade nej. Skälet partiet uppgav var att de inte kunde ställa sig bakom begreppet kulturell mångfald. Till Expo.se säger Ulf Laurin, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Alingsås, att det även fanns fler skäl till att de tackade nej.

– Det var för säkerheten. För här i Alingsås så skulle de inte upprätthålla säkerheten i fackeltågen och det är ju många som är emot Sverigedemokraterna, säger Ulf Laurin och fortsätter:

– Vi vet ju inte vad det är för vindjärn ute, för det finns ju sådana, säger han.

Björkman ser inget problem i att Sverigedemokraterna inte deltar och menar att det snarare vore hyckleri om partiet deltog.

– Det är ingen av oss som kommer gråta för att de inte är med, säger Björkman.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.