Occupy Wall Street utnyttjas av antisemiter

Publicerad 2011-10-21 12:32

Bland Occupy Wall Street-demonstranterna har antisemitiska budskap dykt upp på flera platser. Det oroar organisationen Anti-Defamation League, ADL, som jobbar mot antisemitism.

Rörelsen Occupy Wall Street har samlat människor i demonstrationer mot ”finansvärldens girighet och korruption” i flera veckor. Rörelsen har spridit sig till flera delar av USA och även utomlands. Den 15 oktober hölls bland annat en demonstration i Stockholm.

I samband med demonstrationerna har antisemitiska budskap synts. Filmer med antijudiska uttalanden från demonstranter har även spridits på internet.

”Det är Sionist judarna som driver de stora bankerna och vår centralbank.” är ett uttalande som florerat på youtube, rapporterar ADL.

Vid protesterna har även människor haft skyltar med liknande budskap.

”Google: sionister kontrollerar Wall Street” är ett exempel.

ADL påpekar dock att ingenting tyder på att antisemitismen är utbredd inom Occupy Wall Street rörelsen. Men menar samtidigt att det är avgörande att säkerställa att protesterna inte kapas av extremister och antisemiter. ADL varnar även för att historien visat att i tider av ekonomisk nedgång så ökar antisemitismen och konspirationsteorier kopplade till judar och pengar.

Till amerikanska Metro säger demonstranter i New York att de inte stödjer de antisemitiska budskapen. Brendan Burke som ingår i demonstranternas säkerhetsteam säger att han uppmanar människor att ignorera de antijudiska budskapen. Men han tillägger att det råder yttrandefrihet och menar att man inte bör bli provocerad om man ser antisemitismen.

ADL:s nationelle ledare, Abraham Foxman, säger till Metro att 15 procent av amerikanerna tror att Wall Street kontrolleras av judar och att det reflekteras i protesterna.

– De goda människorna på plats bör tala ut, avlägsna och fördöma det, säger han.

Metro talar även med en person som berättar att demonstranter agerat mot en man med en antisemitisk skyllt, genom att göra egna skyltar med texten ”den mannen är inte med oss”.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här