Parti med fascist-koppling på SDU-möte | Expo.se

Parti med fascist-koppling på SDU-möte

Publicerad 2011-10-12 18:32

När SDU demonstrerade i Uppsala i juni var en representant från La Destra på plats. Foto: Johannes Jakobsson/Expo

På lördag planerar Sverigedemokraternas ungdomsförbund en demonstration i Malmö. Inbjudna är representanter från italienska La Destra. Ett parti som öppet samarbetat med fascister.

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har under senare tid haft allt tätare kontakter med det italienska partiet La Destra och dess ungdomsförbund. La Destra var på plats när SDU demonstrerade i Uppsala tidigare i år. Partiet var även inbjudet till SDU:s förbundskongress i september. SDU har meddelat att La Destra kommer vara med under ungdomsförbundets demonstration i Malmö nu på lördag.
– La Destra är ett italienskt högerparti som har stort fokus på sociala frågor, som till exempel arbetslöshet och bostadsbrist, säger Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU.

La Destra grundades 2007 av personer som bröt sig ur det nyfascistiska partiet Alleanza Nazionale. Konflikten uppstod efter att Alleanza Nazionales partiledare Gianfranco Fini rest till Israel för att be det judiska folket om ursäkt för fascismens brott.

Vid det Norditalienska lokalvalet i staden Trieste tidigare i år hade La Destra ett valsamarbete med Forza Nuova. Forza Nuova är ett parti som har sitt ursprung i den så kallade tredje positionen, det vill säga idén om grundandet av ett fascistiskt Europa. Partiet har även kopplingar till det ultraortodoxa katolska brödraskapet SSPX, vars biskop Richard Williamson i en uppmärksammad intervju i Sveriges television 2009 förnekade Förintelsen.

I parlamentsvalet 2008 hade La Destra en valsamverkan med nyfascistiska Movimento Sociala Fiamma Tricolore. Ett parti vars partiledare i Italiensk tv förnekat Förintelsen:

”Om gaskamrarna aldrig har existerat? Jag har inga möjligheter att varken bekräfta huruvida detta är sant eller inte.”, sa Luca Romagnoli under sändningen.

– Jag kan inte ha synpunkter på alla tidigare samarbeten, eller olika diskussioner, som varje parti fört i Europa. Det enda valsamarbete de har nu är med Berlusconis parti och med all sannolikhet kommer de ingå i koalition 2013. Det intressanta är vilka värderingar de har och La Destras värderingar har inte visat sig vara osunda på något sätt. De är i linje med den italienska högern över lag, och deras åsikter är inte helt olika Berlusconis, säger Gustav Kasselstrand.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons