Pekade ut SD:are som nazist - frias

Publicerad 2011-10-13 11:22

Det var inte förtal att peka ut en sverigedemokratisk politiker som nazist. Det beslutade hovrätten på onsdagen.

Rättegången rör uttalanden som en vänsterpartist skrivit på sin blogg om en sverigedemokratiske politiker. På bloggen anklagades sverigedemokraten bland annat för att vara rasist, inlägget illustrerades av en bild på en uniform i en garderob med texten ”Vad har Sverigedemokraterna i garderoben?”Rätten hade att ta ställning till huruvida publicerade inlägg skulle betraktas som förtal och leda till skadestånd.

Hovrätten fann i sitt beslut att vänsterpartistens texter och bilden ska betraktas som allmänt negativa omdömen och som en del av en politisk diskussion. Rätten påpekar dock att kommentarerna befinner sig i en gråzon för vad som är tillåtet.

Sverigedemokraten åläggs att betala vänsterpartistens rättegångskostnader för hovrättsförhandlingen. Samtidigt ändras tingsrättens tidigare dom om att sverigedemokraten skulle få sina rättegångskostnader i tingsrätten betalada av vänsterpartisten. Sverigedemokraten bestrider ändringen.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.