S och V bojkottar SVT:s partiledardebatt | Expo.se

Annons

S och V bojkottar SVT:s partiledardebatt

Publicerad 2011-10-07 14:27

Socialdemokraternas partiledare, Håkan Juholt, och Vänsterpartiets partiledare, Lars Ohly, kommer inte att ställa upp i SVT:s partiledardebatt på söndag. Eftersom Sverigedemokraterna placerats tillsammans med de övriga oppositionspartierna.

Till Expressen säger Vänsterpartiets informationschef Ted Bergdahl:

– Vi har precis som Socialdemokraterna valt att inte medverka i partiledardebatten på söndag. Vi tycker att SVT på det här sättet ger en visuell bild av en enad opposition, och så är det ju inte. Vi vill absolut inte stå med våra största politiska motståndare, säger han.

Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö motiverar även de sitt beslut att inte delta i Agendas partiledardebatt till Expressen.

– Vi vill inte stå med Sverigedemokraterna. Det är otänkbart för oss.

Miljöpartiet kommer dock att delta i debatten trots att det är kritiskt till SVT:s upplägg. Till Expo.se uppger partisekreteraren Anders Wallner att han tycker att kanalen borde lottat fram hur partiledarna ska stå i studion.

– Vi ser det som viktigare att framhäva vår politik gentemot både alliansregeringen och Sverigedemokraterna. Det är viktigare för oss än exakt hur vi står i studion.

Chefen för Agenda, Eva Landahl, har ingen förståelse över Socialdemokraternas och Vänsterpartiets beslut att inte delta.

– Jag tycker att det är mycket upprörande att de hoppar av debatten. Det här är den första partiledardebatten efter valet där vi har tre nya partiledare och ett nytt parti. Vi har ett uppdrag att ge tittarna granskning och analyser, det här är ett stort tillfälle varje gång, säger hon till Expressen.

Landahl försvarar även SVT:s upplägg till tidningen.

– Det finns ett budgetförslag från de fyra partierna i alliansen och sedan finns det fyra budgetförslag från fyra olika oppositionspartier. Då är det rimligt att alliansens ledare står på den ena sidan och de andra partierna på den andra sidan. Det som gör att det finns något gemensamt är att de är oppositionspartier och inte ingår i regeringen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons