Schweizarna kan komma rösta om invandringen

Publicerad 2011-10-18 10:51

Schweiziska folkpartiet, SVP, vill få till stånd en folkomröstning om att "stoppa massinvandringen". Partiet hävdar att det har samlat in tillräckligt många namnunderskrifter för att göra verklighet av planerna.

Enligt ett uttalande från SVP så har partiet på mindre än tre månader samlat ihop runt 120 000 namnunderskrifter, vilket i så fall kan innebär att en omröstning om invandringen kan bli av, rapporterar nyhetsbyrån AFP. För att en folkomröstning ska genomföras krävs det enligt schweizisk lag att någon under en 18 månaders period samlar in 100 000 signaturer.

Partiet vill införa en invandringskvot och därmed omförhandla tidigare internationella avtal som landet slutit med till exempel EU. En sådan förändring skulle bland annat innebära att den fria rörligheten i Europa begränsas. SVP har nu börjat gå igenom namnunderskrifterna för att verifiera dem.

2009 höll Schweiz som första land i världen en folkomröstning om att förbjuda minareter. Bakom förslaget som vann gehör stod SVP. Förbudet mötte internationell kritik från bland andra FN och Amnesty International. Även den schweiziska regeringen betraktade valresultatet som ett nederlag och näringslivet oroades över hur det skulle komma att påverka landets export till muslimska länder.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här