SD aktiva motionsläggare | Expo.se

SD aktiva motionsläggare

Publicerad 2011-10-27 14:48

Sverigedemokraterna är det parti som har lagt näst flest motioner i riksdagen per mandat inför detta riksdagsår. Expo.se har kategoriserat motionerna. Foto Kenny Hjälte.

Sverigedemokraterna har lagt 253 motioner i riksdagen inför riksdagsåret. Det är betydligt fler än förra gången då partiet lade 70 stycken och var nykomlingar i riksdagen.

 

Motioner per parti (Totalt/mandat)

  • S 1076/ 9.6
  • M 765/7.1
  • MP 238/9,5
  • FP 269/11,2
  • C 176/7,7
  • SD 253/13,3
  • V 174/9,2
  • KD 300/15,8
  • Partilös 2/2

Expo.se har gått igenom samtliga motioner som Sverigedemokraterna har lagt inför detta riksdagsår och har även kategoriserat dem. En del motioner kan hamna inom flera olika kategorier. Flest förslag, 42, rör hälso och sjukvård samt socialförsäkringsområdet. Därefter följer kriminalpolitiska frågor med, 40. Motioner som på ett eller annat sätt berör invandringen eller invandrade är 32 stycken.

När det gäller miljöpolitik är det glest med motioner från sverigedemokrater, samma sak gäller till exempel äldreomsorgen och arbetsmarknadspolitiken.

Det är bara kristdemokraterna som lagt fler motioner per mandat än Sverigedemokraterna som lagt 13,3 per mandat.

Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin menar att antalet motioner inte säger något om vilka frågor partiet prioriterar. Enligt Myrin är en ”återupprättad välfärd” den viktigaste frågan.

– Allt är väldigt kopplat till det, men framförallt budgetmotionen, säger Myrin.

Tidigare i år skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder på sin riksdagsblogg att det inte är antalet motioner som avgör utan kvaliteten på motionerna. Det är en linje som pressekreteraren, Eric Myrin, bekräftar.

– Vi har aldrig haft någon siffra i fokus, men ändå har det blivit väldigt många, säger Myrin.

De flesta motioner läggs av enskilda riksdagsledamöter men Myrin säger att alla motioner mer eller mindre följer partilinjen. Enligt Myrin går samtliga motioner igenom ett kontrollsystem.

– Den politiska sekreterargruppen kontrollerar i första hand motionerna. I frågor där de eller den enskilda riksdagsledamoten tror att det kan finnas någon kontrovers eller är osäkra på partilinjen ska ärendet skickas till riksdagsgruppen, säger han.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons