SD-budget satsar på pensionärerna

Publicerad 2011-10-05 18:01

Sverigedemokraterna presenterade på onsdagen sin skuggbudget. Bland annat vill man minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent, på så sätt menar partiet att det får utrymme att bland annat ta bort pensionärsskatten. Foto: Expo

Sverigedemokraterna vill avskaffa pensionärsskatten. För att finansiera sina budgetförslag räknar partiet in besparingar som det anser kan göras på en kraftigt begränsad invandring. Det presenterade partiet i sin skuggbudget på onsdagen.

– Vi väljer välfärd och offentlig service framför massinvandring, det är en viktig utgångspunkt, sade partiledaren, Jimmie Åkesson, när han presenterade partiets skuggbudget på onsdagen.
 
Sverigedemokraterna uppger att de vill avskaffa pensionärsskatten vilket sammanlagt beräknas kosta 39 miljarder kronor.  Dock ska inte skatten avskaffas helt förrän 2013. Jimmie Åkesson tror att han kan få stöd i frågan av oppositionspartierna.
 
Partiet vill även satsa mer pengar på rättsväsendet, den fråga som partiet prioriterar främst efter att begränsa invandringen. Sverigedemokraterna uppger också att de vill satsa mer pengar än regeringen på A-kassan, äldrevården och skolan. Det vill även sänka elskatten med närmare 13 miljarder kronor fördelat över mandatperioden.
 
För att finansiera sin budget räknar Sverigedemokraterna in 106 miljarder kronor som partiet menar att landet sparar på att begränsa asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. Partiet vill även ta bort instegsjobben och sänka biståndet till andra länder och säger nej till en sänkning av restaurangmomsen. Genom åtgärderna räknar partiet att kunna satsa över 24 miljarder kronor mer än regeringen det första året. Under mandatperiodens sista år menar partiet att de kan spendera 50 miljarder kronor mer än regeringen. Regeringens reformutrymme ligger på tio till 15 miljarder kronor år 2012.
 
Den arbetsmarknadspolitiskt ansvarige i Sverigedemokraterna, Sven Olof-Sällström, sa att partiet vill införa lärlingar som en anställningsform och föreslog ytterligare satsningar på yrkeshögskolor. 
 
Jimmie Åkesson öppnade för samarbete med övriga partier i de frågor som de kan enas i.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.