SD-politiker ersätts för rasistiska hot

Publicerad 2011-10-21 16:04

Ordföranden i en bostadsrättsförening i Malmö kallade en boende för ”jävla utlänning” och hotade hennes dotter. Den boende är förtroendeval i Sverigedemokraterna. Nu får SD-politikern och hennes dotter 90 000 kr vardera i skadestånd.

Sverigedemokraten och hennes familj är de första personerna med invandrarbakgrund i bostadsrättsföreningen. Sedan familjen flyttat in har ordföranden i föreningen liknat huset vid en flyktingförläggning. Han har även ifrågasatt om andra generationens invandrare vet hur det är att bo i en bostadsrätt, skriver Skånskan.

Politikern anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO. Enligt anmälan ska ordföranden vid upprepade tillfällen ha kränkt politikern och hennes dotter. Han ska även ha gjort intrång hos familjen och hotat att misshandla dottern och hennes vänner.

Efter en förlikning mellan bostadsrättsföreningen och DO får politikern och hennes dotter 90 000 kronor i skadestånd vardera och en ursäkt från ordföranden.

Kvinnan företräder Sverigedemokraterna i stadsdelsfullmäktige och är ersättare i stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Hon säger till Skånskan att hon inte längre är engagerad i partiet och att hon har sagt upp sig från sina uppdrag. Politikern säger att beslutet inte har med händelsen att göra.

Magnus Olsson, Sverigedemokraternas kommunalråd känner till händelsen. Han menar att kvinnan är aktiv i partiet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.