Socialdemokrat föreläste för antisemiter

Publicerad 2011-10-11 19:30

Den socialdemokratiska politikern, Leif Svensson, som sitter i kyrkofullmäktige i Jönköping föreläste på måndagen för den antisemitiska studiegruppen Aguéli.

Studiegruppen Aguéli drivs av antisemiten och poeten Mohamed Omar. En av dem som undervisar i gruppen är Förintelseförnekaren, Lars Adelskogh, som bland annat skrivit boken ”En tom säck kan inte stå - myten om ’Förintelsen i gaskamrarna’ i Auschwitz”.

Leif Svensson säger till Expo.se att han känner till Mohamed Omars idéer. Han nämner också Lars Wilhelmsson som även han ifrågasätter Förintelsen och rör sig i kretsarna kring Mohamed Omar.

– Jag vet att de har en massa synpunkter hit och dit både Omar och Wilhelmsson men det gör inte att jag tar avstånd från dem, säger Leif Svensson.

Svensson säger dock att han inte ifrågasätter Förintelsen.

– Jag brukar säga åt dem att ni måste skilja på sionism, judendomen som religion och det judiska folket. Det där tycker jag de blandar ihop ibland i sina artiklar.

Socialdemokraternas ordförande i Jönköping, Peter Persson, säger att han inte känner igen Leif Svenssons namn, men reagerar på uppgifterna från Expo.se.

– Om vi har en förtroendevald Socialdemokrat i kyrkofullmäktige som uttrycker sig på det sättet och rör sig i de kretsarna, då blir jag minst sagt förvånad. Riktigare uttryckt är naturligtvis upprörd.

Peter Persson ska undersöka om uppgifterna stämmer och vill inte uttala sig om vilka åtgärder Socialdemokraterna kan tänkas vidta. Han konstaterar dock att en Socialdemokrat inte ska föreläsa hos antisemiter.

Enligt studiegruppen Aguéli föreläste Leif Svensson om:

”Politisk och ekonomisk korruption, hoten mot yttrandefrihet, 911-bluffen, Palestinafrågan och mordet på Olof Palme – var bankirfamiljen Rothschild inblandad?”.

Svensson menar dock att presentationen av vad han talade om är missvisande. Han säger att det han sa om mordet på Palme var att det finns många konspirationsteorier om mordet som är ”snurriga”. Han hävdar att hans poäng var att han inte tror att Christer Pettersson var mördaren. Om 11 september säger han att han vill ha en ”transparent utredning”.

– Jag pratade lite om en teaterföreställning som jag producerat som handlade om resandefolk. Egentligen var temat främlingsfientlighet och Jag jämförde dagens fördomar om muslimer med gårdagens fördomar om tattare, säger han.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här