Var tionde SD-politiker i Dalarna dömd | Expo.se

Var tionde SD-politiker i Dalarna dömd

Publicerad 2011-10-10 15:35

Var tionde förtroendevald sverigedemokrat i Dalarna är dömd för brott. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Grovt sexuellt utnyttjande av underårig, djurplågeri och olaga vapeninnehav är några av de brott som förtroendevalda sverigedemokrater i Dalarna har blivit dömda för, enligt uppgifter från Sveriges radio.

-Vi kan inte avsätta dem. Och inte kommunfullmäktige heller. De är valda enligt lagen och valsystemet så som det ser ut, säger Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna till Sveriges radio.

Sedan valet 2002 har de som kandiderat för Sverigedemokraterna fått skriva under en vandelsförsäkran, där de intygar att de inte är dömda för brott.

-Vi har varit ganska hårda i bedömningen. Har man begått grova brott så fick man inte kandidera, säger Marie Edenhager till Sveriges radio.

Marie Edenhager säger att Sverigedemokraterna ansvarar för att de personer som representerar partiet på valsedeln inte ska vara belastade med grova brott. Edenhager menar att de dömda sverigedemokraterna kan vara personer som skrivits in på valsedlar utan att ha varit utsedda av partiet. Eller att personerna har ljugit om sitt brottsregister.

-Är det någon som har ljugit i vandel, ja då får vi väl titta på det och ta ett samtal med de personerna, säger Edenhager till Sveriges radio.

Totalt har Sveriges radio granskat 39 förtroendevalda sverigedemokrater.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons