Vatikanen uppmanas att avbryta förhandlingar | Expo.se

Vatikanen uppmanas att avbryta förhandlingar

Publicerad 2011-10-20 11:45

Rabbiner och överlevande från Förintelsen uppmanade på onsdagen Vatikanen att avbryta de pågående försoningssamtalen med det ultra-konservativa SSPX tills organisationen utesluter antisemiter.

I förra månaden gick Vatikanen ut med att den ultra-konservativa grupperingen SSPX behöver ställa sig bakom kyrkans grundläggande läror för att organisationen ska få återinträde i kyrkan. Vatikanen har skickat en inte offentliggjord lista med krav till SSPX.

Det som judiska grupper har reagerat på är bland annat ett uttalande från SSPX biskopen, Richard Williamsson, som gjort sig känd för att förneka Förintelsen. På sin blogg förra veckan skuldbelade han kollektivt det judiska folket för att ha dödat Jesus. Regis de Cacquery som leder en SSPX-orden i Frankrike skrev samma sak i en artikel förra månaden.

Anklagelsen om att judarna bär skulden till att Jesus korsfästes tog den katolska kyrkan formellt avstånd från vid det andra Vatikankonciliet 1962 – 1965.

”Vi uppmanar katolska kyrkan att avbryta förhandlingarna med extrema katolska grupper, tills det står klar att dessa grupper visar ett tydligt engagemang för att bekämpa antisemitism inom sina egna led.” sa Rabbi Pinchas Goldschmidt som representerar flera europeiska rabbiner, enligt Reuters.

Talespersonen för en grupp överlevande från Förintelsen, Elan Steinberg, säger att den Katolska kyrkan tydligt måste markera att hatspridare inte har någon plats i deras led.

I två år har SSPX och Vatikanen försökt finna en kompromiss för att organisationen ska kunna ingå i Vatikanen.

SSPX:s ledare biskopen Bernard Fellay har enligt Reuters antytt att hans gruppering inte kommer att acceptera Vatikanens krav.

Vatikanen förväntar sig att SSPX besvarar kraven inom de närmsta månaderna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons