Åtta greps för inlägg på Facebook | Expo.se

Åtta greps för inlägg på Facebook

Publicerad 2011-11-21 14:36

Finsk polis grep i fredags åtta personer som skrivit hatiska inlägg mot invandrare på Facebook. Alla gripna har nu släppts men är fortfarande misstänkta för brott.

Det var den 16 november som en boende i staden Lieksa i Finland upplyste stadens registratorskontor om en facebook-grupp som hotar och kränker invandrare. Det ledde till att polisen inledde en förundersökning.

Facebook-gruppen startades för cirka två veckor sedan av en man från staden. Sidan innehåller grova uttryck om somalier och de grövsta inläggen uppmuntrar till halshuggning, skjutningar och ”nazistiska tankegångar”, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Samtliga misstänkta greps i fredags. Fem släpptes på lördagen och tre på söndagen, varav två belades med reseförbud. Den yngsta av de misstänkta är en 15-årig flicka, de övriga är män i åldern 20 till 50, rapporterar Vasabladet.

Enligt polisen har några av de misstänkta medgett att de använt ett olämpligt språkbruk i inläggen och lovade att ta bort dem. Personen som startade gruppen har raderat de flesta inläggen.

Två män är misstänks för grov hets mot folkgrupp, vilket kan ge upp till fyra års fängelse. För de övriga är rubriceringen hets mot folkgrupp.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons