Carl I Hagen lämnar FRP:s partistyrelse

Publicerad 2011-11-16 17:41

Det har brutit ut ett stort bråk inom det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Förra partiledaren Carl I Hagen har avsagt sig alla sina poster i partiledningen som en protest för att han inte tilläts kandidera till posten som ledamot i Nobelkommittén.

Carl I Hagen lägger skulden på att han inte tilläts kandidera till att bli ledamot i Nobelkommittén på partiledaren Siv Jensen. Den norska tidningen Dagbladet har publicerat ett brev där Hagen förklarar sin omedelbara avgång från partistyrelsen. I brevet, med 18 punkter, beskriver han hur viktig nobelkommittéposten var för honom och hur hans önskemål om att bli en del av den aldrig togs på allvar av partiledaren.

Siv Jensen säger att hon är ledsen över att Hagen reagerat som han gjort.

– Jag uttrycker den känslan för att jag erkänner allt det han har gjort för partiet. Därför är det synd att han reagerar på det här sättet, säger Jensen till NRK.

I Fremskrittspartiets stortingsgrupp röstade 25 personer för att Inger Marie Ytterhorn skulle fortsätta sin kandidatur till Nobelkommittén, medan Carl I Hagen fick sex röster. Efter beslutet tömde en rasande Carl I Hagen sitt kontor.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.