EDL allierar sig med parti | Expo.se

EDL allierar sig med parti

Publicerad 2011-11-28 09:11

English Defence League, EDL, planerar att för första gången i organisationens historia ställa upp med egna kandidater i lokala val. Men då som företrädare för det högerpopulistiska British Freedom party, BFP.

Ledande företrädare för EDL har uttryckt att de behöver bli mer rumsrena och ett sätt att bli det är att ge sig in i politiken med ett redan existerande parti, menar de. BFP å sin sida kan utnyttja EDL:s förmåga att samla stora folkmassor.

På ett möte den 19 november där EDL annonserade sin nya politiska riktning meddelade EDL:s ledare Stephen Yaxley Lennon att organisationen kommer att stöda BFP som är ett utbrytarparti av missnöjda medlemmar i British National Party, BNP.

”Vi har ingått ett ’gentleman agreement’, EDL blir politiskt i början av nästa år sa Yaxley Lennon.

BFP:s ordförande Paul Weston har bekräftat planerna och erbjuder Yaxley Lennon en plats i partiets verkställande kommitté .

”Vi kommer gå ut med att vi stöder EDL”, säger Weston enligt The Independent.

Både EDL och BFP uppger att båda organisationer även i fortsättningen kommer att vara självständiga men ge varandra sitt stöd.

Weston blev ordförande i BFP för två veckor sedan och är en känd profil inom den antimuslimska rörelsen och har publicerat artiklar på den antimuslimska bloggen Gates of Vienna, en blogg som var en viktig inspirationskälla för Anders Behring Breiviks så kallade manifest.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons