Före detta SD-ordförande struntar i rättegång | Expo.se

Annons

Före detta SD-ordförande struntar i rättegång

Publicerad 2011-11-02 10:30

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan den före detta ordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län, Lennart Johansson, åtalades för hets mot folkgrupp. Men än har ingen rättegång hållits trots att polisen har sökt honom i hans hem.

I februari 2010 uppmärksammades Johanssons blogg i medierna efter att han beskrev somalier på ett nedsättande sätt. I bloggen påstod han att ”somalier tuggar droger” och ”smider planer mot svenska kristna”. I juni samma år åtalades han för hets mot folkgrupp.

Örebros tingsrätt har skickat ut fyra kallelser till rättegången, vid två av dessa har tingsrätten inte kunnat nå Johansson och skickade polisen för att hämta honom. Polisen sökte honom senast i hemmet för tre veckor sedan utan resultat.

– Inför nästa förhandling kan man besluta i förväg att man ska hämta personen utan att skicka en kallelse, säger Terese Johansson som är rådman i Örebros tingsrätt till Sverigeradio.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Örebro län Jonas Millard säger till Expo.se att Lennart Johansson inte längre är med i partiet.

– Det var länge sen han blev utesluten ur partiet, säger han.

Sverigesradio rapporterar att Johansson även har åtalats för misshandel, ofredande och hastighetsöverträdelser.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons