Facebook kan plocka bort ND-annons

Publicerad 2011-11-23 10:19

Nationaldemokraterna annonserar på Facebook. Annonsen är ett plagiat av det högerpopulistiska Schweiziska partiet SVP:s valkampanj. Reklamen kan bryta mot Facebooks regler.

– Annonserna får inte innehålla hatiskt innehåll, förtal eller uppmana till våld. Det här låter som att det gör både och, säger Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige till Dagens media.

Nationaldemokraternas annons visar en bild på tre vita får som sparkar ett ut ett svart får från den svenska flaggan. På annonsen står det ”Stoppa gängen – utvisa hela familjen! För en svensk framtid.”

Fredriksson säger till Dagens media att det kan ta flera veckor innan annonsen stängs ner, om den stängs ner.

– Facebook har yttrandefrihet, även för åsikter som kan uppfattas som stötande. Därför får extremistpartier i princip annonsera så länge de håller sig inom ramarna för Facebooks regler, säger han.

De som reagerar på reklamen får dock rådet av Fredriksson att anmäla annonsen till handläggare i Dublin.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!