Flera hjälpte nazistcellen i Tyskland | Expo.se

Flera hjälpte nazistcellen i Tyskland

Publicerad 2011-11-22 13:44

Ytterligare nio personer är misstänkta för kopplingar till den nazistiska mordhärva som skakar Tyskland, enligt tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich. De ska bland annat ha hjälpt till med den propagandavideo nazist-trion har spridit.

Utredarna har kartlagt nio personer som ska ha hjälpt nazist-trion, även kallad Zwickua Cell, fram tills att allt uppdagades den 4 november. Dessa personer ska ha hjälp till med att ordna falska pass, körkort och bankkort och bistått med att hyra lägenheter, bilar och att tillverka den propaganda video där trion tar på sig morden på 10 personer. Totalt ska 500 personer arbeta med utredningen av fallet, skriver Dagens nyheter.

Det är fortfarande ovisst hur nazist-trion kunde gömma sig under flera år trots att de var under observation av den tyska underrättelsetjänsten. Underrättelsetjänsten har haft flera betalda informatörer i den högerextrema miljön, men ingen har kunnat berätta om var trion befann sig.

Det spekuleras även om att det kan finnas betalda informatörer som kan kopplas till dåden, rapporterar DW-World. Men en talesman för den federala riksåklagaren i staden Karlsruhe sa på måndagen att det än så länge inte finns några indikationer på att underrättelsetjänsten har arbetat med någon av de misstänkta, skriver DW-World.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons