Fotbollspresident uttalade sig nedsättande om judar

Publicerad 2011-11-10 14:50

Presidenten för den italienska fotbollsklubben Palermo, Maurizio Zamparini, kritiseras för antisemitism efter att talat om ”judiska advokater”.

Turerna kring försäljningen av fotbollsstjärnan Javier Pastore från Palermo till den franska klubben PSG i somras gjorde Zamparini upprörd. Han är kritisk till hur Pastores agent, Marcelo Simonian, hanterade affären och har polisanmälde honom för utpressning.

”Liknande saker händer i Amerika där det finns advokater som till största delen är judar och som väntar på sina framtida kunder utanför domstolar och sjukhus och erbjuder gratis rådgivning, och som sedan visar sig har jättehöga provisioner, ibland 50 procent.”, sa Zamparini i en TV-intervju rapporterar Eurosport.se.

Anspelningen på den antisemitiska föreställningen om att judar är giriga och saknar moral fick ordföranden i det judiska idrottsförbundet Maccabi Vittorio Pavoncello att reagera. Han skickade ett protestbrev till det italienska fotbollsförbundet och ligaförbundet i vilket han kräver att de ska agera.

”Man kan nästan inte kommentera det. Vi blir upprörda över sånger från klackarna, det är inte acceptabelt att sådana här ord kommer från en licensierad person, dessutom ordförande för ett lag i Serie A.”sa han till Repubblica, rapporterar Eurosport.se

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här