Fotbollsproffs utreds efter rasistkommentar | Expo.se

Fotbollsproffs utreds efter rasistkommentar

Publicerad 2011-11-17 15:12

Liverpoolspelaren Luis Suárez sa ”negro” upprepade gånger till Manchester Uniteds spelare Patrice Evra under en match i oktober. Fotbollsförbundet anser att uttalandena strider mot regelverket men Liverpool menar att Suárez inte uttalat sig rasistiskt.

Det var efter en match som spelades på Anfield den 15 oktober som Evra anmälde Suárez till fotbollsförbundet. Enligt Evra ska Suárez ha upprepat ordet ”negro” minst 10 gånger.

Suárez påstår att de ord som sades inte användes för att kränka eller att han hade några rasistiska motiv. Suárez har bland annat förklarat sig genom att påstå att spelarna i motståndarlaget använder samma typer av ord till varandra, rapporterar The Guardian.

Om orden bedöms vara rasistiskt motiverade kan det leda till allvarliga konsekvenser för Liverpools relation till Manchester United. Suárez kan även bli avstängd från flera matcher. Liverpool svarade direkt på anmälan och anser att Suárez inte ska straffas. Klubben har meddelat att de ger Suárez sitt fulla stöd.

Det som blir avgörande i ärendet är om fotbollsförbundet kan bevisa att det fanns rasistiska motiv bakom Suárez ord. Men det kan vara svårt att påvisa med tanke på att det i Uruguay, som Suárez kommer ifrån, är vanligt att människor fortfarande använder ord som ”negro” på ett ”icke-kränkande sätt”, skriver The Guardian.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons