Högerextremt parti oroar i Grekland | Expo.se

Högerextremt parti oroar i Grekland

Publicerad 2011-11-18 10:26

En djup oro har väckts hos de judiska församlingarna i Grekland efter att det antisemitiska partiet LAOS har gått med i den nya grekiska koalitionsregeringen.

Det högerextrema partiet LAOS etablerade sig år 2000 och fick sju procent av rösterna i det förra valet. Partiledare Georgios Karatzaferis har tidigare suttit i Europaparlamentet, han äger en tv-kanal och är känd för sina antisemitiska uttalanden. Han har bland annat förnekat Förintelsen och insinuerat att judar var inblandade i 11 september-dåden, rapporterar den engelska organisationen Hope not Hate.

År 2001 sade Karatzaferis:
”..låt oss tala om myten kring Auschwitz och Dachau och prata om dessa ugnar, för att nämna dessa gaskammare, var gaskamrarna isolerade för att hålla gasen instängd eller var det enkla tegelstenar.”

Även andra medlemmar från LAOS har uttalat sig antisemitiskt.

Den nya grekiska regeringen bildades för att driva igenom de åtstramningsåtgärder och för att förhindra att landet tvingas till konkurs. I koalitionsregeringen sitter även det socialistiska partiet PASOK och det borgerliga partiet Ny Demokrati.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons