Annons

Ledande SD-politiker kritiserar SDU

Publicerad 2011-11-08 17:00

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, kritiserar sitt moderparti för att för ensidigt stödja Israel. Kritiken har fått ledande Sverigedemokrater att reagera. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth jämför SDU:s förhållningssätt till Israel med nazisters.

På måndagen publicerade SDU en debattartikel i Aftonbladet där de krävde att Palestina ska erkännas som stat av Sverigedemokraterna. Debattartikeln är undertecknad av ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

– Vi riktar kritik mot partiet och tycker att man borde följa den nationalistiska principen och erkänna Palestiniernas rätt till en egen stat, sa Kasselstrand till Expo.se på måndagen.

I ett inlägg på Erik Almqvists Facebook-konto kritiserar Kent Ekeroth debattartikeln.

”Det är inte tvåstatslösningen som jag tror många reagerat på. SD har som sagt sedan tidigare varit tydliga här. Det är K&H:s (Kasselstrand och Hahne Red. anm.) beskrivning av Israel som är under all kritik. Det är sånt man läser på NSF:s hemsida eller för den delen hör i Hamas tal. På den nivån är det och det är det som var det värsta med deras artikel”

NSF är förkortningen för det numer nedlagda öppet nazistiska partiet Nationalsocialistisk front.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att SDU:s kritik förvånar partiet.

– I allmänhet är vi lite förbryllade över att de missförstått partiets politik, säger han till Expo.se

Kinnunen menar att partiet är för en tvåstatslösning men motsätter sig att Palestina ska släppas in i FN.

– Vi tror att erkännande inom ramen för FN inte skapar förutsättningar för en tvåstatslösning utan snarare tvärtom att det riskerar att leda till konflikter, säger Kinnunen.

Enligt Kinnunen kommer Sverigedemokraterna att offentligt besvara SDU:s kritik.

Samtidigt får SDU stöd av bland annat Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg och Västra Götaland Patrik Ehn. Han skrev på sitt Twitter kort efter att debattartikeln publicerats: ”Idag är jag SDU:are! Bra ställningstagande Gustav Kasselstrand och William Hahne.”

Gustav Kasselstrand vill inte ge några kommentarer till kritiken. Inte heller William Hahne vill kommentera reaktionerna, utan hänvisar till en text som de tänker publicera på sin hemsida inom de närmsta dagarna.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons