Många politiker utesluts från SD

Publicerad 2011-11-25 14:22

Sverigedemokraterna är det parti som har uteslutit flest av sina medlemmar. Sedan valet har 15 tvingats lämna partiet. Anledning är oftast att de skrivit rasistiska kommentarer på internet eller hamnat i interna stridigheter. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Sverigedemokraterna partisekreterare Björn Söder säger att en anledning till partiet uteslutit så många är att de växt så fort.

– Vi är ett nytt parti och har fått in väldigt många nya personer i kommunfullmäktige församlingar som vi inte riktigt har känt till. Det har gjort att vi fått vidta åtgärder i efterhand, säger Söder till Svenska Dagbladet.

Förutom de personer som har uteslutits efter att de spridit uppenbar rasism på internet, så har flera fått lämna partiet på grund av att interna konflikter.

Till Sverigedemokraternas partikongress finns en motion som tar upp risken det kan innebära att kritisera partiet. Söder säger att han tycker att kritik mot partiledning ska hållas internt i första hand, men att ingen utesluts på grund av att de kritiserat partiet.

– Däremot är det inte okej att prata illa om partikollegor eller att komma med grova påståenden som är irrelevanta, säger Söder till Svenska dagbladet

De flesta andra riksdagspartierna har inte uteslutit någon. Från moderaterna har en eller två blivit uteslutna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.