Nazistgrupps offer ska hedras | Expo.se

Nazistgrupps offer ska hedras

Publicerad 2011-11-21 11:22

Den nazistgrupp som skakat Tyskland fortsätter att röra upp känslor. Nu ska offren hedras officiellt. Samtidigt befarar justitieministern att fler högerextrema brott kommer att avslöjas.

– Jag befarar att när utredningen är klar så kommer vi att upptäcka fler offer för främlingsfientligheten än vad vi är medvetna om idag, sade utrikesministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger till tidningen Welt am Sonntag, rapporterar TT.

Gruppen Nationalsozialistischer untergrund, NSU, har hittills tagit på sig tio mord, vilka utfördes mellan åren 2000 och 2007. Offren är åtta män med turkiskt ursprung, en grek och en kvinnlig tysk polis. Allt uppdagades efter ett bankrån den 4 november i år, vars utredning ledde polisen till de tre förövarna. Två av dem befanns döda i en husvagn, efter att ha begått självmord. Den tredje, en kvinna, har gripits, rapporterar TT.

Att polisen inte har letat efter förövare bland högerextrema grupper, utan utgick från att det rörde sig om interna uppgörelser, har skapat frågetecken. Dessutom har det avslöjats att en anställd inom underrättelsetjänsten ska ha befunnit sig i närheten av några utav mordplatserna.

Förbundskansler Angela Merkel har kallat historien en ”skam för Tyskland” och lovar att ”vi kommer inte att vila förrän sanningen har kommit fram”. Utredarna är övertygade att NSU har fått hjälp att hålla sig undan och talade om ytterligare två misstänkta.

Offren ska nu hedras, men på vilket sätt är oklart.

– Vi är alla överens om att det ska ske någon form av evenemang. Hur en sådan minneshögtid ska se ut får bero på vad offrens anhöriga vill och förväntar sig, sade förbundsdagens talman Norbert Lammert till tidningen Der Tagesspiegel på söndagen, sedan förbundsdagen diskuterat saken med Merkel och förbundspresidenten Christian Wulff, rapporterar TT.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons