SD överklagade kommunbeslut och fick rätt | Expo.se

SD överklagade kommunbeslut och fick rätt

Publicerad 2011-11-18 15:51

Kommunstyrelsen i Lund måste dra tillbaka beslutet om att ta emot 125 flyktingar per år. Det efter att Ted Ekeroth, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Lund, har vunnit ett ärende mot kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen beslutade den 10 augusti i år att teckna en överenskommelse med länsstyrelsen om att ta emot 125 flyktingar och andra skyddsbehövande per år från och med 2012. Det nya avtalet skiljer sig inte från det tidigare tillsvidare avtalet, men sedan etableringsreformen trädde i kraft ska alla överenskommelser om flyktingmottagning i kommunen skrivas om.

När kommunen förnyade avtalet om flyktingmottagandet utan att först få det godkänt i kommunfullmäktige överklagade Ted Ekeroth beslutet till förvaltningsrätten i Malmö. Förvaltningsrätten gav Ekeroth rätt med motiveringen att kommunstyrelsen inte får ta den här typen av beslut om inte ärendet först behandlas i kommunfullmäktige. Detta innebär att kommunstyrelsen måste dra tillbaka beslutet.

Christer Wallin som är vice ordförande i kommunstyrelsen, säger till Expo.se att han inte kände till Ekeroths överklagan eller förvaltningsrättens beslut. Han är dock övertygad om att avtalet om flyktingmottagandet kommer förnyas.

– Jag tror inte att kommunstyrelsen beslut kommer ändras i kommunfullmäktige, säger Wallin.

Expo.se har försökt nå Ted Ekeroth utan resultat.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons