SD antog nytt partiprogram | Expo.se

SD antog nytt partiprogram

Publicerad 2011-11-27 09:46

Sverigedemokraternas omvalde partiledare Jimmie Åkesson ger sin röst i samband med att partiets nya principprogram röstades igenom på landsdagarna i Göteborg på lördagen , begreppet socialkonservatism är nu den nya ideologiska ledstjärnan och begreppet nationalismhar tonats ned. En förändring många av delegaterna inte var helt nöjda med. Foto: Expo

På lördagen röstades SD:s nya omdiskuterade partiprogram igenom med rösterna 125 för och 28 mot. Diskussionen blev stundtals hård när ett antal ombud kritiserade programmet för att ha ersatt nationalismen med socialkonservatismen.

Omröstningen om Sverigedemokraternas nya principprogram blev komplicerat. Ombuden hade inte registrerat sig på rätt sätt och efter ett misslyckat försök med omskanning genomfördes valet på traditionellt sätt med röstkort. Detta ledde till att Jimmie Åkessons tal blev tre timmar försenat.

Men innan valkrånglet var diskussionen hård. Kritiken mot det nya principprogrammet, som arbetats fram av Mattias Karlsson, kom främst från veteraner inom partiet: Joakim Larsson, Patrik Ehn, David Lång, Roger Hedlund, Mikael Jansson och Arnold Boström. Men även den nye SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand kritiserade förslaget och menade att partiledningen ville driva igenom programmet utan diskussion. Flera ombud ansåg att förslaget fått en alltför kort remisstid – något som partisekreteraren Björn Söder avfärdade med orden ”kritikerna sprider ut dimridåer”.

Situationen komplicerades något av att motförslag och ändringar inte tilläts. Ombuden hade därför endast att bifalla eller förkasta programmet.

Principprogrammet ändrar inte på partiets inriktning utan ska mer uppfattas som en förklaring till vilken politik partiet vill föra inom landet, menar partiledningen. Eller som vice ordförande Jonas Åkerlund uttryckte det:
- Nationalismen förklarar hur vi definierar oss mot omvärlden, socialkonservatismen handlar om vilken politik vi vill driva i Sverige.

Richard Jomshof hade en liknande förklaring.
- Nationalismen ger inga svar på vilka åsikter vi har inom fördelningspolitiken.

Jimmie Åkesson menade senare i sitt tal att socialkonservatismen placerar SD stabilt i mitten av det politiska fältet. Han citerade Per-Albin Hansson, som var partiledare för socialdemokraterna 1925-1946, och sa att SD är de som värnar folkhemmet mest. Samtidigt var han mycket kritisk mot statsminister Fredrik Reinfeldt och lyfte fram de gånger SD under året fått inflytande över den förda politiken genom att rösta med Socialdemokraterna. Jimmie Åkesson menade också att det inte är han som inkräktar på socialdemokraternas politik och historia utan att det är socialdemokraterna som själva övergett den.

Jimmie Åkesson menade också att det viktiga för partiet är att övertyga väljare som missförstått deras politik och uppmanade sina ombud att inte bekräfta de fördomar som väljarna har om partiet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons