SD-politiker lämnar sina uppdrag och partiet

Publicerad 2011-11-15 10:59

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Malmö, Cay Elané, lämnar partiet och sina uppdrag under tisdagen. Det efter att partiet meddelat att han inte är lämplig för sitt uppdrag.

– Utesluten har han aldrig blivit utan det har varit en del incidenter, bland annat med hans uppdrag som nämndeman i tingsrätten som har gjort att vi inte funnit honom lämplig att fortsätta företräda oss offentligt, säger Sverigedemokraternas ordförande i Malmö, Lars- Johan Hallgren till Expo.se.

Tidigare har Elané stängts av som nämndeman från Malmö tingsrätt eftersom han ”uppvisat ett beteende som allvarligt kan skada allmänhetens förtroende för rättskipning”, enligt tingsrättens beslut.

På måndagen sa Elané i Sydsvenskan att han skulle sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Nu har han dock ändrat sig och uppger till samma tidning att han kommer lämna sina uppdrag eftersom han inte får fortsätta jobba med vård- och omsorgsfrågor.

– Jag kommenterar aldrig personärenden, men jag kan bekräfta att han lämnat sina uppdrag och att han lämnat partiet, säger kommunalrådet Magnus Olsson till Expo.se.

Ersättare för Cay Elané väntas bli Anders Olin.

Cay Elané vill inte ge några kommenterar.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.