SD räknar med debatt om principprogrammet

Publicerad 2011-11-15 18:07

Sverigedemokraternas partistyrelse presenterade på tisdagen olika förslag som ska ställas till partikongressen i slutet av november. Jimmie Åkesson vill att partiet ska benämna sig som socialkonservativt och han tror att det kommer väcka mest debatt på kongressen.

Det är i förslaget om ett nytt principprogram som Sverigedemokraterna i fortsättningen vill kalla sig för ett socialkonservativt parti. Idag kallar partiet sig demokratiskt, nationalistiskt. Enligt Åkesson ger inte nationalismen svar på tillräckligt många frågor.

– Socialkonservatism är ett komplett värdesystem som ger svar på samtliga frågor som gäller just samhället. Därför tycker jag att den typen av benämning är bättre att använda primärt. Med det inte sagt att nationalismen inte är viktig, säger Åkesson till Expo.se.

Åkesson medger dock att det förekommit interna diskussioner om förslaget men hävdar att det handlar om en ”symbolfråga” och att de flesta är eniga i sak.

Andra frågor som Sverigedemokraterna presenterade inför landsdagarna var kravet på skärpta straff och olika skolpolitiska förslag, där Sverigedemokraterna bland annat vill att staten tar över ansvaret över skolan från kommunerna.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.