Sverigedemokraterna valde ny partistyrelse

Publicerad 2011-11-25 20:17

Jimmie Åkesson valdes på fredagen om som partiledare för Sverigedemokraterna vid partiets partikongress som pågår under helgen i Göteborg. Foto: Expo

Det är ett parti med självförtroende som håller stämma i Göteborg i helgen. På första dagen av Sverigedemokraternas Landsdagar hävdade partisekreteraren Björn Söder att de andra riksdagspartierna vänder sig direkt till SD för att driva igenom sin politik.

Första landsdagsdagen var lugn på alla sätt. Inga demonstrationer utanför lokalerna och de 150 ombuden godkände såväl partistyrelsens förslag till partiprogram som godkände valberedningens förslag till ny partistyrelse.

Björn Söder förklarade att Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen och att partiet många gånger fått avgöra beslut som fattats i riksdagen. Bland annat lyfte han fram besluten om arbetsmarknadspolitiken från i början av sommaren.

Jimmie Åkesson, Jonas Åkerlund och Carina Herrstedt valdes om till partiordförande och första och andra vice ordförande. Nya i styrelsen är Erik Almqvist, som dock suttit med tidigare på ett SDU-mandat, Marie Edenhager från Borlänge, Therese Borg från Eskilstuna samt Hanna Wigh från Falköping. Dessutom valdes så många som sju nya suppleanter.

Det nya partiprogrammet där partiet i första hand förklaras vara socialkonservativt och därefter nationalistiskt ledde till några svårbegripliga turer där Joakim Larsson och SDU:s ordförande Gustaf Kasselstrand ville att ombuden skulle få ta ställning till en reservation som tidigare lämnats in till partistyrelsen.

Partistyrelsen hade dock inte skickat ut reservationen till ombuden varför det enligt Björn Söder och mötesordförande Mikael Jansson skulle vara ett stadgebrott att låta ett icke berett förslag gå till omröstning.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här