Tyska parlamentet fördömer nazistdåden | Expo.se

Tyska parlamentet fördömer nazistdåden

Publicerad 2011-11-23 13:46

De tre nazisterna Beate Zschäpe, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos ingick i gruppen Nationalsozialistischer Untergrund (Underjordiska nazister). FOTO: LANDESKRIMINALAMPT THÜRINGEN

På tisdagen fördömde det tyska parlamentet de brott som begåtts av den nazistiska terror-trion. I ett uttalande sades det att de ”skäms oerhört mycket” över vad som har hänt. Utspelet kommer efter att det riktats stark kritik mot både parlamentet, polis och underrättelsetjänsten för hur utredningen av morden har skötts.

Kritiker anser att den tyska regeringen inte har markerat tillräckligt mot de nazistiska våldsdåden. Men på tisdagen gjorde parlamentariker från hela det politiska spektret ett gemensamt uttalande mot extremism. Det var en markering och ett tillsynes fast beslut om att bekämpa högerextremismen, rapporterar Der Spiegel.

Det är mycket ovanligt att partier som är representerade i parlamentet gör ett gemensamt uttalande av detta slag. Oftast vägrar Angela Merkels parti Kristdemokraterna fatta beslut i samförstånd med Vänsterpartiet, som betraktas som efterföljare till det tidigare östtyska kommunistpartiet.

På mötet debatterade ledamöterna om vilka åtgärder som bör vidtas med anledning av morden. Norbert Lammert som är talesman i Tysklands förbundsdag och medlem i Kristdemokraterna betonade parlamentets sorg och chock över morden.

-Vi skäms över att den federala och statliga brottsbekämpande myndigheten inte har kunnat avslöja eller hindra de brott som under flera år tid har begåtts, sade Lammert vid mötet och tillade att alla människor har rätt att leva i säkerhet, oavsett ursprung, tro eller sexuell läggning, skriver Der Spiegel.

Lammer bad de avlidnas anhöriga om ursäkt för misstaget att tidigare utredningar skuldbelagt mordoffren. Utredarna har anklagats för att bortse från möjligheten att seriemorden, som främst har riktat sig mot turkiska småföretagare, har haft ett högerextremistiskt motiv. Polisen har istället fokuserat på en teori om att morden var relaterade till organiserad brottslighet, beskyddar verksamhet och pengatvätt - ett förhållningssätt som nu kritiseras för att vara rasistiskt.

I måndags sade en talesman för justitiedepartementet att den tyska regeringen överväger att betala skadestånd till de anhöriga till mordoffer. Ersättningen skulle fastställas till cirka 10 000 euro per offer. Talesmannen sade även att ministeriet för närvarande försöker komma i kontakt med de anhöriga, skriver Der Spiegel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons