Åkesson uppger fel siffror om arbetskraftsinvandring | Expo.se

Åkesson uppger fel siffror om arbetskraftsinvandring

Publicerad 2011-12-09 10:09

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppgav i SVT debatt att 80 procent av arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige är okvalificerad arbetskraft. Den siffran går inte att hitta någonstans men partiet räknar på ett eget sätt. Foto Expo.

80 procent av alla arbetskraftsinvandrare är okvalificerad arbetskraft. Det påstod Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debatt i SVT i förra veckan. Men en undersökning som gjorts av Svenska Dagbladet visar att Åkessons siffror inte stämmer.

I debatten i SVT:s Aktuellt som behandlade integration och invandring debatterade Åkesson mot Centerns partiledare Annie Lööf. Åkesson hävdade att 80 procent av dem som kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare är okvalificerad arbetskraft.

Migrationsverket använder inte ordet ”okvalificerad” utan bedömer utifrån fyra olika kategorier beroende på vilken utbildning som krävs för att klara av ett jobb. Den kategorin som kräver minst utbildning är ”Arbete utan krav på särskild yrkesutbildning”. Av alla som beviljades arbetstillstånd i Sverige hittills i år hamnar cirka 40 procent inom den kategorin. Den siffra som Åkesson uppgav var alltså dubbelt så hög som Migrationsverkets, uppger SvD.

Sverigedemokraterna säger till SvD att de har räknat annorlunda än Migrationsverket för att få fram sina siffror. De räknar inte bara in de som tillhör kategorin ”Arbete utan krav på särskild yrkesutbildning” utan även alla yrken i andra kategorier som inte kräver en treårig högskoleutbildning.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till SvD att ordet okvalificerad inte är helt rätt och att man istället skulle ha valt ordet lågkvalificerad.

Sverigedemokraternas lista över sådana lågkvalificerade yrken är lång och innehåller bland annat lager- och transportassistenter, hantverkare, maskinoperatörer och montörer. Men inte heller om man räknar in dessa yrkesgrupper kommer siffrorna upp till Sverigedemokraternas 80 procent.

”Den linje vi drivit under många år är att arbetskraftsinvandringen ska vara begränsad till delar av den grupp som Migrationsverket kallar ’arbete som kräver teoretisk specialkompetens’. Hela den gruppen utgör idag lite drygt tjugo procent av det totala antalet arbetskraftsinvandrare”, skriver Bylund till SvD.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons