Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Borgmästare varnas för att återuppta medborgargarde

Publicerad 2011-12-05 10:16

Ungerska gardet var Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds 2009. Efter förbudet uppstod en uppsjö med liknande grupperingar.

En borgmästare i Ungern, Oszkár Juhász, som företräder det anti-romska partiet Jobbik har anmält att någon skjutit mot honom utanför hans kontor. Borgmästaren varnas för att utnyttja skjutningen för återuppta sitt gamla medborgargarde.

Juhász är borgmästare i staden Gyöngyöspata, i måndags ska skotten mot honom ägt rum och en polisutredning har startats. Polisen vill ännu inte bekräfta om de hittat några spår efter skjutning, rapporterar Budapest Times.

På tisdagen sade Juhász att han tidigare har ansökt om att få en pistollicens. Han menar att han behöver en pistol i självförsvar och säger till lokalmedia att han tänkt söka licens på nytt efter måndagens händelse. En politiker i det regerande högerpartiet Fidesz fördömde på tisdagen alla former av våld, men varnar samtidigt Juhász för att återuppta ett medborgargarde i staden.

I mars och april förbjöds medborgargarden i Ungern efter att bland andra Juhász, innan han valdes till borgmästare, patrullerat Gyöngyöspata med uniformerade män som sa sig skydda staden mot romer.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.