Borgmästare varnas för att återuppta medborgargarde | Expo.se

Borgmästare varnas för att återuppta medborgargarde

Publicerad 2011-12-05 10:16

Ungerska gardet var Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds 2009. Efter förbudet uppstod en uppsjö med liknande grupperingar.

En borgmästare i Ungern, Oszkár Juhász, som företräder det anti-romska partiet Jobbik har anmält att någon skjutit mot honom utanför hans kontor. Borgmästaren varnas för att utnyttja skjutningen för återuppta sitt gamla medborgargarde.

Juhász är borgmästare i staden Gyöngyöspata, i måndags ska skotten mot honom ägt rum och en polisutredning har startats. Polisen vill ännu inte bekräfta om de hittat några spår efter skjutning, rapporterar Budapest Times.

På tisdagen sade Juhász att han tidigare har ansökt om att få en pistollicens. Han menar att han behöver en pistol i självförsvar och säger till lokalmedia att han tänkt söka licens på nytt efter måndagens händelse. En politiker i det regerande högerpartiet Fidesz fördömde på tisdagen alla former av våld, men varnar samtidigt Juhász för att återuppta ett medborgargarde i staden.

I mars och april förbjöds medborgargarden i Ungern efter att bland andra Juhász, innan han valdes till borgmästare, patrullerat Gyöngyöspata med uniformerade män som sa sig skydda staden mot romer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons