Englands lagkapten åtalas för rasistiska påhopp

Publicerad 2011-12-22 10:12

Englands lagkapten i fotboll John Terry kommer i februari att åtalas för förtal. Chelseaspelaren anklagas för att ha gjort rasistiska utspel mot en motspelare. Chelsea som gått till Terrys försvar kritiseras av den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out.

I en match i oktober hamnade Terry i gräl med Queens Park Rangers spelare Anton Ferdinand. Det engelska fotbollsförbundet FA inledde en utredning efter bråket, men efter att en person från publiken anmält Terry till polisen så startade även en polisutredning. På onsdagen meddelade polisen Terry att han är misstänkt för att offentligt ha förtalat Ferdinand rasistiskt.

– Beslutet är noga övervägt. Jag anser att vi har tillräckliga bevis och är övertygad om att det ligger i allmänhetens intresse att detta fall leder till åtal, sa chefsåklagaren Alison Saunders, rapporterar The Guardian.

Terry motsätter sig alla anklagelser mot honom och säger att han ska kämpa med näbbar och klor för att rentvå sig.

Chelseas tränare André Villas-Boas uppger att Chelsea ger Terry sitt fulla stöd oavsett vilket resultat det blir i rätten. Klubbens ovillkorliga stöd till Terry kritiseras av ordföranden för den antirasistiska fotbollskampanjen Kick it out, Lord Herman Ouseley. Han säger till Sky att det är en sorgens dag för fotboll. Han säger även att Chelsea borde ha startat en egen utredning så att de kunnat stå på säker grund innan de ger sin spelare sitt fulla stöd.

Om Terry fälls i rätten kan han dömas till 2500 pund i böter.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!