Extremhögern demonstrerar i Stockholm | Expo.se

Annons

Extremhögern demonstrerar i Stockholm

Publicerad 2011-12-09 15:53

Ingen demonstration kommer att hållas i Salem i år. Istället kommer extremhögern att demonstrera under parollen Stoppa svenskfientligheten i centrala Stockholm på lördag. Foto Expo.

På lördag samlas högerextrema grupper för en demonstration i centrala Stockholm. Flera antirasistiska manifestationer är även planerade att hållas. Polisen uppger att de är väl förberedda och har tillräckliga resurser trots att det även pågår Nobelfirande i staden.

Tidigare har högerextremister samlats i Salem i december varje år. Polisens presstalesman Kjell Lindgren säger att det inte innebär någon förändring för polisen att demonstrationen flyttat in till centrala Stockholm.

– För polisens del är den enda skillnaden på den här demonstrationen och tidigare demonstrationer att de flyttat från Salem in till staden, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

På Mynttorget nära riksdagen kommer flera högerextrema och nazistiska grupperingar att samlas i en demonstration som går under parollen Stoppa svenskfientligheten. Bland talarna finns företrädare från de ledande organisationerna inom den högerextrema miljön i Sverige representerade. Bakom arrangemanget står bland andra Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom. Enligt arrangörerna ska även en riksdagspolitiker, vars namn de inte vill uppge, och europaparlamentarikern Nick Griffin, för det engelska partiet British National Party, att hålla tal.

Fyra antirasistiska demonstrationer har fått tillstånd att demonstrera i staden, men polisen räknar med att även grupper utan tillstånd kommer dyka upp. Kjell Lindgren säger att polisen har tillräckliga resurser och är väl förberedda för att hantera eventuella oroligheter. Lindgren uppger även att polisen haft en bra dialog med arrangörerna till de tillståndsgivna demonstrationerna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons