Extremhögern demonstrerar i Stockholm

Publicerad 2011-12-09 15:53

Ingen demonstration kommer att hållas i Salem i år. Istället kommer extremhögern att demonstrera under parollen Stoppa svenskfientligheten i centrala Stockholm på lördag. Foto Expo.

På lördag samlas högerextrema grupper för en demonstration i centrala Stockholm. Flera antirasistiska manifestationer är även planerade att hållas. Polisen uppger att de är väl förberedda och har tillräckliga resurser trots att det även pågår Nobelfirande i staden.

Tidigare har högerextremister samlats i Salem i december varje år. Polisens presstalesman Kjell Lindgren säger att det inte innebär någon förändring för polisen att demonstrationen flyttat in till centrala Stockholm.

– För polisens del är den enda skillnaden på den här demonstrationen och tidigare demonstrationer att de flyttat från Salem in till staden, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

På Mynttorget nära riksdagen kommer flera högerextrema och nazistiska grupperingar att samlas i en demonstration som går under parollen Stoppa svenskfientligheten. Bland talarna finns företrädare från de ledande organisationerna inom den högerextrema miljön i Sverige representerade. Bakom arrangemanget står bland andra Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom. Enligt arrangörerna ska även en riksdagspolitiker, vars namn de inte vill uppge, och europaparlamentarikern Nick Griffin, för det engelska partiet British National Party, att hålla tal.

Fyra antirasistiska demonstrationer har fått tillstånd att demonstrera i staden, men polisen räknar med att även grupper utan tillstånd kommer dyka upp. Kjell Lindgren säger att polisen har tillräckliga resurser och är väl förberedda för att hantera eventuella oroligheter. Lindgren uppger även att polisen haft en bra dialog med arrangörerna till de tillståndsgivna demonstrationerna.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här