Flera talare gick till angrepp mot riksdagen | Expo.se

Flera talare gick till angrepp mot riksdagen

Publicerad 2011-12-10 20:26

British National Partys partiledare Nick Griffin pekade ut Sveriges riksdag som en samling kriminella. Foto Expo.

(201112) Den starka motreaktionen till trots – den samlade nationalistdemonstrationen mot svenskfientlighet genomfördes helt enligt plan. Motdemonstranternas skrik, vuvuzelor, smällare och bengaliska eldar fungerade som en fond till de tal som hölls i kylan nedanför Slottet.

Arrangörerna hade samlat hela extremhögern med Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti, Svenska motståndsrörelsen, Fria nationalister och Förbundet Nationell Ungdom och fick också stöd av sajterna Midgård, Nationell.nu, Nordisches Hilfswerk och Svensk Opposition. Storleksmässigt imponerande det ändå inte. Det vara bara omkring 500 personer som kom för att lyssna på talen på Mynttorget och vandra med facklor längs Skeppsbron. Förra året marscherade 700 personer i Salem och 2003 så många som 2000 personer. I år styrde arrangörsgruppen hårt och lyckades avstyra våldsamheter mellan deltagare och motdemonstranter, men på torget stod de olika nationella grupperna för sig och applåderade bara sina egna talare.

Männen från Svenska motståndsrörelsen applåderna enbart huvudtalaren - ledaren för British Nationalist Parti Nick Griffin som sitter i Europaparlamentet.

Griffin höll sitt tal på samma tema som de andra - huvudfienden var etablissemanget och medierna som stödjer det mångkulturella samhället och som tillåter den extrema invandringspolitiken. Alla talare pekade på riksdagshuset och sa att där sitter svikarna, Nick Griffin sa att riksdagsmännen är kriminella.

I tal efter tal anklagades etablissemanget för att tillåta och stödja det mångkulturella samhället som innebär våldtäkter av svenska kvinnor, diskriminering av svenskar på arbetsmarknaden och lögner från PK-medierna. Nick Griffin anklagade kapitalismen, marxismen och bankväsendet för situationen. En del av lyssnarna lyfte nog på ögonbrynen när han påpekade att de flesta invandrare bara vill skapa sig ett bättre liv. Det är enligt Griffin inte deras fel att de kommit till Europa, det är maktens fel. Griffin var uppseendeväckande nog den ende talaren som beskyllde mångkulturen på sionismen och som anklagade muslimer för att våldta vita kvinnor. Han uttalade också att ”det är inte ett krig mot en ras, det är inte ett krig mot en ideologi, det är ett krig mot en religion”.

De svenska talarna nämnde varken judar eller muslimer. Istället handlade talen om svårigheter för svenskar att bo i ”främlingstäta” områden, om att de blir utsatta av strukturell rasism i form av svenskfientlighet, och att det är etablissemanget som ligger bakom svenskfientligheten.

Stefan Jacobsson från Svenskarnas parti var den som skulle presentera den riksdagsledamot som arrangörerna påstått skulle hålla tal. I det brev som skulle ha skrivits av en riksdagsledamot som ”egentligen” sympatiserar med nationalisterna beskrevs också en situation där människor inom etablissemanget döljer sina åsikter för att de är rädda. Jacobssons skådespelartalanger var dock inte av en kaliber som ens kunde övertyga de egna som applåderade tafatt efter det misslyckade framträdandet.

Det populistiska anslaget blev än tydligare när Daniel Höglund – partiordförande för Svenskarnas parti – efterföljaren till Nationalsocialistisk front beklagade sig över att de blir kallade för rasister och nazister. Och Magnus Söderman, ledare för Nordengruppen, som på sajten Nationell.nu senast i förra veckan hyllar Adolft Hitler med orden ”En vis man, kort sagt” talade istället om att ”svenskfientligheten visar sitt fula tryne”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons